Oι συμμετοχικές διαδικασίες (Public Participation / PP) στον σχεδιασμό του δημοσίου χώρου έχουν μερικώς εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία (πχ ΣΒΑΚ), αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι εξοικειωμένοι. Η ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση σχεδιασμού του δημοσίου χώρου εγείρεται. Προκειμένου η μεθοδολογία και οι τεχνικές συμμετοχικού σχεδιασμού να αλλάξουν χωρική κλίμακα αλλά και εύρος αντικειμένων, η χρήση τεχνολογιών ppGIS, η άντληση δεδομένων από αισθητήρες και άλλες πηγές, η χρήση μεθόδων μεθόδων πληθοπορισμού (crowdsourcing), IoT και η ενσωμάτωση των  Κοινωνικών Δικτύων είναι απολύτως απαραίτητη.
Μια εξαιρετικά σύγχρονη λύση που αντιμετωπίζει διεπιστημονικά το  θέμα αυτό,  σκοπεύουμε να αναπτύξουμε  μαζί με τους συνεργάτες μας DOTSOFT, COMMONSPACE, SOCIALITY,  στα πλαίσια ερευνητικού  έργου που περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων χρηματοδότησης της Παρέμβασης Ι «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».
Η προτεινόμενη έρευνα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Λήψης Χωρικών Αποφάσεων & Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την παρακολούθηση και το σχεδιασμό έργων και δράσεων σε επίπεδο πόλης και γειτονιάς, με κέντρο τον πολίτη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Το σύστημα αποτελείται από τρεις (3) βασικές πλατφόρμες διαχείρισης, διάδρασης και ανάλυσης. Το τελικό προϊόν είναι ένα αρθρωτό σύστημα. Ο πυρήνας του συστήματος είναι η πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού με τις υπόλοιπες δύο να λειτουργούν υποστηρικτικά και ενισχυτικά, αλλά και αυτόνομα.