ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

anemos_meteoΤο METEO (www.meteo.gr) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA, www.noa.gr), σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ, www.grnet.gr) και την εταιρεία Geospatial Enabling Technologies (GET, www.getmap.eu) υποστηρίζουν την ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας σε σκάφη τύπου καταμαράν ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (www.hellenicwind.gr) στις προσπάθειές της να πρωταγωνιστήσει στους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία.

Για το σκοπό αυτό, το ΜΕΤΕΟ ανέπτυξε σύγχρονο σύστημα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού με πολύ υψηλή ανάλυση, καλύπτοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες μετεωρολογικής πρόγνωσης της ομάδας. Συγκεκριμένα το METEO παράγει, σε καθημερινή βάση, εξειδικευμένες προγνώσεις καιρού με έμφαση στον άνεμο και ανάλυση 200 m x 200 m για κάθε θαλάσσιο αγωνιστικό στίβο όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Το μοντέλο επαληθεύεται καθημερινά με ενόργανες και μη παρατηρήσεις που παρέχει η ομάδα ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για την περιοχή των στίβων όπου θα διεξάγονται οι ιστιοδρομίες.
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ, www.grnet.gr) παρέχει όλες τις απαραίτητες υπερ-υπολογιστικές υποδομές για την ταχεία πραγματοποίηση των προγνώσεων πολύ υψηλής ανάλυσης, μέσω του εθνικού υπερ-υπολογιστή ARIS (hpc.grnet.gr).

anemosui

Η εταιρεία GET (www.getmap.eu) παρέχει σε πραγματικό χρόνο την απεικόνιση των δεδομένων με σύγχρονα εργαλεία διαδικτυακής χαρτογραφίας, με τρόπους που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της ελληνικής αποστολής ιστιοπλοΐας.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος διατίθενται ώστε να είναι πλήρως αξιοποιήσιμα από όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Ιστιοπλοϊκής ομάδας.

Το έργο είναι μία προσφορά του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, του ΕΔΕΤ και της GET για την αποτελεσματικότερη πληροφοριακή υποστήριξη των αθλητών της ελληνικής ομάδας που αγωνίζονται για διακρίσεις σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο http://www.meteo.gr/meteoplus/rio2016.cfm