Σε μία καινοτόμο πρωτοβουλία προχωρεί άμεσα ο Δήμος Αμαρουσίου, σχετικά με τα πολεοδομικά δεδομένα της πόλης, περνώντας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, τα σύγχρονα εργαλεία διαλειτουργικότητας και την τεράστια γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιοποιεί όλο το σχέδιο πόλης, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε μέσα από τον υπολογιστή του, από όποιο σημείο και αν βρίσκεται, να λαμβάνει πληροφόρηση για ένα σημαντικό αριθμό δεδομένων, σχετικά με την πολεοδομική οργάνωση και το σχεδιασμό του Δήμου, ανά πολεοδομική ενότητα , σε ότι αφορά, τα οικοδομικά τετράγωνα, τους όρους δόμησης, της χρήσης γης, τα γήπεδα, τους δρόμους, κ.α.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ενόψει της λειτουργίας της νέας εφαρμογής υπογράμμισε:
Ο Δήμος Αμαρουσίου καινοτομεί, πρωτοπορεί και αξιοποιεί  την τεχνολογία και τα σύγχρονα εργαλεία διαλειτουργικότητας, δημιουργώντας το «έξυπνο» Μαρούσι. Συνεχίζουμε, υλοποιώντας το στόχος μας, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της πόλης, με διαφάνεια, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα.»
Με τον οικονομικότερο τρόπο το μέγιστο αποτέλεσμα, με ανοικτό λογισμικό και δωρεάν πρόσβαση στην εφαρμογή
Η υπάρχουσα γνώση και εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού των υπηρεσιών του Δήμου, «μεταφορτώνεται» σε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, που επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο μηχανικό, αλλά και πολίτη, να λάβει τη γνώση που έχουν τα στελέχη, χρόνια μέσα στον υπολογιστή τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το Δήμο.
Ωε εκ τούτου, εξοικονομείται πολύτιμος  χρόνος και χρήμα, καθώς  μειώνεται ο χρόνος ενασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου  και οι μετακινήσεις των ενδιαφερομένων.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία από την παράπλευρη αξιοποίηση των στοιχείων και των δεδομένων, άμεσα και αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως Καθαριότητα, Περιβάλλον κ.α. προς όφελος του πολίτη.
Επιπλέον, η πληροφορική που είναι ένα σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας,  δίνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στατιστικά, εκτιμάται, ότι στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της εφαρμογής θα έχει μειωθεί η ροή των ενδιαφερομένων μηχανικών και πολιτών κατά 30-40% ,σε σχέση με τον σημερινό αριθμό.
Επιπροσθέτως, με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται και η εγκυρότητα στην πληροφορία, που θα είναι κοινή και άμεση πλέον για όλους.
Ο Δήμος Αμαρουσίου με τον οικονομικότερο τρόπο εξασφάλισε το μέγιστο αποτέλεσμα, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε όλους και επιλέγοντας εργαλεία με άδειες ανοικτού λογισμικού, που σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση κόστους στο να αποκτηθεί και να αναπτυχθεί η εφαρμογή, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα του διαμοιρασμού.
Για την εφαρμογή ψηφιοποίησης των πολεοδομικών δεδομένων της πόλης θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα, όπου θα παρουσιασθεί αναλυτικά, ενώ στο επόμενο διάστημα  η εφαρμογή θα αναρτηθεί στο site του Δήμου Αμαρουσίου.
Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Αμαρουσίου

Η εν λόγω εφαρμογή υλοποιήθηκε από τη GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES σε συνεργασία με το Τμήμα Υλοποίησης Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο του έργου “Ανάπτυξη εφαρμογών Γεωπληροφορικής για τη διαχείριση Πολεοδομικών Δεδομένων”