Το πρόγραμμα LIFE ASTI αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού προγνωστικού συστήματος για την παρακολούθηση του φαινομένου της Αστικής Νησίδας Θερμότητας στις αστικές περιοχές, αλλά και για την πρόγνωση ακραίων θερμικών φαινομένων που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους των πόλεων.

Σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη, όλο και πιο συχνά, παρατηρούνται περίοδοι με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα των ακραίων θερμοκρασιών είναι η αύξηση της θνησιμότητας, κυρίως σε ευαίσθητες ομάδες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι. Το 2019 είναι ένα από τα πλέον θερμά έτη στον πλανήτη, ενώ ο Ιούλιος, σύμφωνα με στοιχεία των μετεωρολόγων του προγράμματος Copernicus, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που παρατηρήθηκε ποτέ στη Γη [1]. Τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο, κύμα καύσωνα έπληξε όχι μόνο περιοχές της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία [2, 3]. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στη Γαλλία, όπου η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 46οC, πέθαναν πάνω από 1.500 άτομα εξαιτίας του καύσωνα [4]. Τα θύματα περιορίστηκαν στον αριθμό αυτό εξαιτίας της έγκαιρης ενημέρωσης και των μέτρων που έλαβαν οι αρχές, καθώς, σε αντίστοιχη περίπτωση το 2003, υπήρξαν περισσότεροι από 15.000 νεκροί.

Τα ανωτέρω αποδεικνύουν τη σημασία του έργου LIFE ASTI.  Η GET αναπτύσσει στο έργο την πλατφόρμα εφαρμογών που θα διαχέουν την πληροφορία στο κοινό. Βασισμένη σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, η πλατφόρμα διαχειρίζεται τις πληροφορίες που προκύπτουν από προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα, από μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά και από δορυφορικά δεδομένα. Η πληροφορία διαχέεται μέσα από μία διαδικτυακή εφαρμογή, αλλά και από μία εφαρμογή για κινητά, που θα παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους χρήστες.

Η διαδικτυακή εφαρμογή παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα με τη μορφή διαδραστικών χαρτών και γραφημάτων. Η κεντρική οθόνη παρουσιάζει συνοπτικά την κατάσταση σε μια περιοχή, όπως ενδεικτικά παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί

Αντίστοιχα παρουσιάζονται και χάρτες στους οποίους προκύπτει η χωρική μεταβολή της θερμοκρασίας, και κατά συνέπεια εμφανίζουν τις περιοχές στις οποίες είναι έντονο το φαινόμενο της Αστικής Νησίδας Θερμότητας.

Αντίστοιχη πληροφορία θα παρέχει και η εφαρμογή για κινητά. Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν προς όλους, όπως και η παρεχόμενη από αυτήν πληροφορία, και αρχικά θα είναι διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. 

Η διαδικτυακή εφαρμογή του LIFE ASTI είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο: https://app.lifeasti.eu/

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://lifeasti.eu/