Τα Βραβεία LIFE αναγνωρίζουν τα πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα LIFE από τρεις κατηγορίες: δράση για το κλίμα, περιβάλλον και προστασία της φύσης. Μεταξύ των 15 φιναλίστ που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται και το Ελληνικό έργο ADAPT2CLIMA.

Το LIFE ADAPT2CLIMA είναι ένα έργο που κύριο στόχο έχει να αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την ευπάθεια της γεωργίας της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταιγίδες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία. Για πολλούς αγρότες, οι ζημιές και οι απώλειες μπορούν να απειλήσουν την ίδια τους την ύπαρξη.

Το LIFE ADAPT2CLIMA έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η γεωργία στην Κρήτη, τη Σικελία και την Κύπρο στην αλλαγή του κλίματος και πρότεινε τρόπους προσαρμογής. Η ομάδα έτρεξε μια σειρά προσομοιώσεων για το κλίμα, το νερό και τις καλλιέργειες προκειμένου να αξιολογήσει τις μελλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής του κλάδου. Αυτά ενσωματώθηκαν στο εργαλείο ADAPT2CLIMA που βοηθά τους νησιώτες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την προσαρμογή στο κλίμα.  Το εργαλείο ADAPT2CLIMA υλοποιήθηκε από τηνGET.  Αποκορύφωμα του έργου αποτελούν οι εξατομικευμένες στρατηγικές γεωργικής προσαρμογής  για τα τρία νησιά.

Rectangle: Rounded Corners: ΨΗΦΙΣΤΕ  ΕΔΩ ΤΟ ADAPT2CLIMA

Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 11:15 CEST.