Εφαρμογή Χωρικής Εκτίμησης της Τρωτότητας και Ανάπτυξη Πολυκριτηριακού Συστήματος Εκτίμησης της Αποδοτικότητας των Μέτρων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή – Δήμος Περιστερίου – Ερευνητικό έργο LIFE URBANPROOF

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η εργαλειοθήκη URBANPROOF αναπτύχθηκε από την GET στο πλαίσιο του έργου LIFE URBANPROOF “Αστικοί Δήμοι για την Προστασία του Κλίματος”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Δράση (2014-2020). Η GET ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη της εργαλειοθήκης σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τα δεδομένα που παρείχαν οι εταίροι του LIFE URBANPROOF.

Η εργαλειοθήκη URBANPROOF είναι ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, το οποίο στοχεύει στη βελτιστοποίηση λήψης αποφάσεων για τον σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει πρόσβαση σε σύνολα κλιματικών δεδομένων με τη μορφή διαδραστικών χαρτών, γραφημάτων ή αναφορών. Η εφαρμογή αξιοποιεί την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της GET που σχετίζονται με τη διαχείριση, απεικόνιση και ανάλυση χωρικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης, μέσω των προσφερόμενων αρθρωμάτων της εργαλειοθήκης, καθοδηγείται προκειμένου να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις διαθέσιμες επιλογές προσαρμογής καθώς και να διερευνήσει την επίδραση των παρεμβάσεων προσαρμογής στην αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Η εργαλειοθήκη URBANPROOF αποτελείται από 5 αλληλεξαρτώμενες στάδια / εργαλεία, τα οποία συνολικά συνθέτουν τη διαδικασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή:

  • Στάδιο 1: Πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δείτε μέσω διαδραστικών γραφημάτων, πληροφορίες σε σχέση με τις κλιματικές προβλέψεις οι οποίες βασίζονται στα επίπεδα συγκέντρωσης θερμοκηπιακών αερίων δύο Αντιπροσωπευτικών Μονοπατιών Συγκέντρωσης (RCP 4.5, RCP 8.5)
  • Στάδιο 2: Αξιολόγηση των επιπτώσεων. Δείτε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον και να ενημερωθεί για τις επιμέρους παραμέτρους (φυσικές, δομικές & κοινωνικό-οικονομικές) οι οποίες συντελούν στην πρόκληση των επιπτώσεων αυτών.
  • Στάδιο 3: Διερεύνηση και αξιολόγηση των μέτρων προσαρμογής. Δείτε τα διαθέσιμα μέτρα προσαρμογής και την αξιολόγησή τους Ή αξιολογήστε οι ίδιοι τα μέτρα προσαρμογής
  • Στάδιο 4: Ανάπτυξη της στρατηγικής προσαρμογής. Ιεράρχηση των μέτρων προσαρμογής σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στο Στάδιο 3. Τα μέτρα τα οποία συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία μπορούν να συμπεριληφθούν στις τοπικές στρατηγικές προσαρμογής των δήμων.
  • Στάδιο 5: Παρακολούθηση και επανεξέταση. Διερευνήστε την επίδραση της υλοποίησης των μέτρων προσαρμογής στην αύξηση της ανθεκτικότητας ενός δήμου έναντι στις εξεταζόμενες επιπτώσεις.

Το εργαλείο σήμερα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων και προσαρμογής για κάθε αστικό δήμο σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο. Δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης παρέχονται για τους δήμους Reggio Emilia (Ιταλία), Περιστερίου (Ελλάδα), Στροβόλου και Λακατάμιας (Κύπρος) οι οποίοι είναι συνεργάτες του έργου LIFE URBANPROOF.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • GET SDI Portal
  • PostgreSQL
  • Geoserver

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – ΕΜΠ

Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Website: http://www.uest.gr/

Η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (UEST) είναι μια εκπαιδευτική και ερευνητική μονάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η μονάδα λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες και τοπικές αρχές και με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;