Εφαρμογή Καταγραφής και Συντήρησης Αστικού Πρασίνου – Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Δήμου Θεσσαλονίκης

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η GET, στο πλαίσιο της υπηρεσίας δορυφορικών εικόνων του συστήματος COPERNICUS που παρέχει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και με γνώμονα τη μέγιστη επαναχρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου από κοινό, φορείς και επαγγελματίες, ανέπτυξε την εφαρμογή «Παρατηρητήριο Χωροθέτησης Αστικού Πρασίνου» του Δήμου.

Η διαδικτυακή αυτή εξιστόρηση, αποτελεί τμήμα της Διαδικτυακής Πύλης Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου Θεσσαλονίκης, και παρουσιάζει συγκεντρωτικά δεδομένα που αφορούν την κατανομή του αστικού πράσινου στα όρια του Δήμου, καθώς και την κατηγοριοποίηση των κτηρίων του Δήμου βάσει της απόστασής τους από συστάδες πρασίνου, όπως προκύπτει από τη διαχρονική μεταβολή του δείκτη NDVI δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 για το έτος 2019.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής περιλάμβανε:

  • Την ανάπτυξη και σύνθεση των κατάλληλων χαρτογραφικών υποβάθρων
  • Τη χαρτογράφηση των υπολειπόμενων κτιρίων του Δήμου, για την περιοχή της Τριανδρίας με τεχνικές μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence)
  • Τον υπολογισμό της επάρκειας βλάστησης ανά συνοικία και δημοτική ενότητα του Δήμου, με υπόβαθρο το διανυσματικό σύνολο δεδομένων των κτηρίων
  • Την εξαγωγή στατιστικών της επάρκειας βλάστησης ανά συνοικία και δημοτική ενότητα του Δήμου
  • Τη διασύνδεση του Παρατηρητηρίου με το αποθετήριο μεμονωμένων δένδρων του Δήμου και τα δυναμικά δεδομένα από το προγνωστικό σύστημα αστικής θερμικής νησίδας του έργου LifeAsti
  • Την προσθήκη κατάλληλων επεξηγηματικών κειμένων

Τα ποσοστά της επάρκειας της βλάστησης και του πλήθους των κτηρίων ανά κατηγορία επάρκειας, που υπολογίστηκαν για κάθε συνοικία και Δημοτική ενότητα του Δήμου διατίθενται αναρτημένα στη σελίδα του Παρατηρητηρίου.

Επιπλέον, απεικονίζεται μωσαϊκό πολύ πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων πολύ υψηλής ανάλυσης Pleiades (0.5 m PAN, 2m MS, 2019-2020). Για το σύνολο των δορυφορικών εικόνων, ο εκάστοτε χρήστης, ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα πολυφασματικών συνθέσεων μεταξύ των οποίων TrueColor L2A, NDVI & Green City, False Color IR για τα Sentinel-2 καθώς και NDVI PAN, True Color PAN, False  Color, NDVI.

Τέλος, το παρατηρητήριο εξυπηρετεί και ανάγκες αποθετηρίου λοιπών περιβαλλοντικών δεδομένων σχετιζόμενα με το πράσινο του Δήμου. Για το σκοπό αυτό, απεικονίζει τις μεμονωμένες θέσεις των δένδρων ενώ παράλληλα εμφανίζει δυναμικά δεδομένα από το προγνωστικό σύστημα αστικής θερμικής νησίδας του έργου LifeAsti.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • GET SDI Portal
  • PostgreSQL
  • Geoserver
  • GETOpenData

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ελλάδας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Website http://www.thessaloniki.gr/

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;