Σύστημα πρόγνωσης καιρού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

ΠΡΟΦΙΛ

Το METEO  και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και την εταιρεία Geospatial Enabling Technologies υποστήριξαν την ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας σε σκάφη τύπου καταμαράν ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στις προσπάθειές της στους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία.

Η ανάπτυξη του συστήματος έγινε με στόχο την υποστήριξη, σε εθελοντική βάση, της Oλυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας σε σκάφη τύπου καταμαράν ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο της Βραζιλίας (Αύγουστος 2016). Η εφαρμογή του προγνωστικού συστήματος έλαβε χώρα επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, στην υπερ-υπολογιστική υποδομή ARIS του Ελληνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Η απεικόνιση των προγνωστικών δεδομένων γινόταν με χρήση σύγχρονων εργαλείων διαδικτυακής χαρτογραφίας, την ανάπτυξη και εφαρμογή των οποίων υλοποίησε, σε εθελοντική βάση, η εταιρεία GET. Κατά τον τρόπο αυτό, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση των ιστιοπλόων μας σε υψηλής ποιότητας προγνώσεις για το πεδίο του ανέμου, αλλά και άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, για τον κόλπο του Ρίο στη Βραζιλία. Οι προγνώσεις που παρέχονταν εστίαζαν στο πεδίο του ανέμου, δίχως όμως να περιορίζονται σε αυτό.

Η πρόσβαση σε αυτές πραγματοποιείτο μέσα από δύο βασικούς δίαυλους, οι οποίοι και σχεδιάστηκαν ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των ιστιοπλόων μας: (α) Αυτοματοποιημένα ημερήσια δελτία (Meteo Briefing & Meteo Outlook), με αποστολή σε καθημερινή βάση μέσω email, αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών δελτίων με σύνοψη αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών για την τρέχουσα ημέρα και την επόμενη αυτής), με βάση την πρόγνωση πολύ υψηλής ανάλυσης (200 m x 200 m). και (β) Χαρτογραφικά προϊόντα με παροχή αποκλειστικής πρόσβασης σε διαδικτυακή εφαρμογή χαρτογραφικής απεικόνισης των προγνώσεων πολύ υψηλής (200 m x 200 m) και υψηλής (1 km x 1 km) ανάλυσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • GET SDI Portal
  • ιδιοποιημένες εφαρμογές

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;