Προγνωστικό Σύστημα Αστικής Θερμικής Νησίδας – Ερευνητικό Έργο LifeAsti

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η αστικοποίηση προκαλεί σημαντικές ατμοσφαιρικές και επιφανειακές αλλοιώσεις, οδηγώντας σε ένα τροποποιημένο θερμικό κλίμα που είναι θερμότερο στις αστικές περιοχές. Το Φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (UHI) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στις περιφερειακές οικονομίες και στο περιβάλλον.

Άλλες δυσμενείς επιπτώσεις και αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενέργειας, την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και τις αγχωτικές βιοκλιματικές συνθήκες. Τα φαινόμενα της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνονται ακόμη πιο σημαντικά καθώς η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα (HWs) αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αρκετά ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φαινόμενα της Αστικής Θερμικής Νησίδας αλληλοεπιδρούν συνεργιστικά με τα επεισόδια κυμάτων καύσωνα επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις τους στους κατοίκους των πόλεων. Ειδικά σε όλη την Ευρώπη, η περιοχή της Μεσογείου προβάλλεται μεταξύ των περιοχών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα.

Η GET με αφορμή τη συμμετοχή της στο έργο «Εφαρμογή συστήματος πρόβλεψης για το φαινόμενο της αστικής θερμότητας στο νησί για την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής – LIFE ASTI» στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE 2014-2020 / Υποπρόγραμμα Climate Action / Πρόσκληση LIFE 2017. Αναφορά συμφωνίας επιχορήγησης: LlFE17 CCA/GR/OOOI08, έχει αναπτύξει την διαδικτυακή πλατφόρμα για το Σύστημα Πρόβλεψης Αστικών Θερμικών Νήσων. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί και μια εφαρμογή για κινητά η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές Android.

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να ακολουθεί την αρχιτεκτονική n-tier για να παρέχει δυνατότητα συντήρησης, επεκτασιμότητας, ευελιξίας και διαθεσιμότητας. Αποτελείται απο:

  • Κεντρική Βάση Δεδομένων

Αποθηκεύει όλα τα δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια του έργου (αποτελέσματα μοντέλων πρόβλεψης καθώς και δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών και άλλα υποστηρικτικά σύνολα δεδομένων). Αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας το πιο προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Σχεσιακών Βάσεων Δεδομένων ανοιχτού κώδικα με υποστήριξη χωρικών δεδομένων (PostgreSQL με PostGIS).

  • Υπηρεσίες

Η πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες που προέρχονται από το έργο πραγματοποιείται με χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Δεδομένου ότι το έργο παρήγαγε χωρικά δεδομένα, πολλές από τις υπηρεσίες σχετίζονται με την πρόσβαση χωρικών δεδομένων και βασίζονται σε πρότυπα που ορίζονται από το OGC: WMS, WFS, WCS. Επιπλέον, οι προσαρμοσμένες υπηρεσίες αυτοματοποιούν τη διαδικασία ETL καθώς και άλλες λειτουργίες των παρεχόμενων εφαρμογών.

  • Εφαρμογές

Για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου LIFE ASTI αναπτύχθηκε μια διαδικτυακή εφαρμογή και μια εφαρμογή για κινητά. Η διεπαφή χρήστη web αναπτύχθηκε με βάση το GET SDI PORTAL. Το GET SDI PORTAL είναι ένας web GIS client που προσφέρει προηγμένες δυνατότητες οπτικοποίησης και ανάλυσης. Όσον αφορά την εφαρμογή για κινητά, εφαρμόστηκαν τεχνολογίες αιχμής, ώστε η εφαρμογή για κινητά να μπορεί να παρέχεται ως εγγενής εφαρμογή τόσο για συσκευές Android όσο και για iOS.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • Html / CSS / Javascript
  • JS
  • Geoserver
  • PostgreSQL
  • Geonetwork
  • Python
  • React Native

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;