Πολεοδομική εφαρμογή Δήμου Αμαρουσίου

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Αμαρουσίου

Website: https://www.maroussi.gr/

Ο Δήμος Αμαρουσίου, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής, έχει ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Επενδύει τόσο σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις όσο και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών δημόσιας χρήσης του λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα αιτήματα και τις ανάγκες των δημοτών.

Σε μία καινοτόμο πρωτοβουλία προχώρησε ο Δήμος Αμαρουσίου, σχετικά με τα πολεοδομικά δεδομένα της πόλης, περνώντας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, τα σύγχρονα εργαλεία διαλειτουργικότητας και την τεράστια γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιοποίησε όλο το σχέδιο πόλης, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε μέσα από τον υπολογιστή του, από όποιο σημείο και αν βρίσκεται, να λαμβάνει πληροφόρηση για ένα σημαντικό αριθμό δεδομένων, σχετικά με την πολεοδομική οργάνωση και το σχεδιασμό του Δήμου, ανά πολεοδομική ενότητα , σε ότι αφορά, τα οικοδομικά τετράγωνα, τους όρους δόμησης, της χρήσης γης, τα γήπεδα, τους δρόμους, κ.α.

Ωε εκ τούτου, εξοικονομείται πολύτιμος  χρόνος και χρήμα, καθώς  μειώνεται ο χρόνος ενασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου  και οι μετακινήσεις των ενδιαφερομένων. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία από την παράπλευρη αξιοποίηση των στοιχείων και των δεδομένων, άμεσα και αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως Καθαριότητα, Περιβάλλον κ.α. προς όφελος του πολίτη.      

Επιπλέον, η πληροφορική που είναι ένα σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας,  δίνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στατιστικά, εκτιμάται, ότι στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της εφαρμογής θα έχει μειωθεί η ροή των ενδιαφερομένων μηχανικών και πολιτών κατά 30-40% ,σε σχέση με τον σημερινό αριθμό.                          

Επιπροσθέτως, με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται και η εγκυρότητα στην πληροφορία, που θα είναι κοινή και άμεση πλέον για όλους.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με τον οικονομικότερο τρόπο εξασφάλισε το μέγιστο αποτέλεσμα, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε όλους και επιλέγοντας εργαλεία με άδειες ανοικτού λογισμικού, που σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση κόστους στο να αποκτηθεί και να αναπτυχθεί η εφαρμογή, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα του διαμοιρασμού.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • PostGIS
  • Quantum GIS (QGIS)
  • Geoserver
  • GeoWebCache
  • Geonetwork Opensource
  • GET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;