Πολεοδομική εφαρμογή Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Κερατσινίου και Δραπετσώνας. Έχει έκταση 9,326 τ.χλμ, μόνιμο πληθυσμό 91.045 κατοίκους και πυκνότητα πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο 9.767,32 (απογραφή 2011), ενώ αποτελεί τον 21ο δήμο της επικράτειας.

Από άποψη γεωμορφολογικής φυσιογνωμίας εκτείνεται από την θάλασσα και αναπτύσσεται σχεδόν κάθετα προς την παραλία συμπεριλαμβάνοντας και τμήμα του ορεινού όγκου του Αιγάλεω.

Παρά τις αλλαγές –οικιστικές, πληθυσμιακές, οικονομικές και πολιτικές– η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι παραμένουν ταυτισμένες με την εργατική τάξη και την προσφυγιά, τις λαϊκές αγωνίες και τους λαϊκούς αγώνες, ενώ παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα πολυάριθμων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που συνεχίζουν τη μακροχρόνια παράδοση.

Στη φυσιογνωμία της πόλης δεσπόζει η θάλασσα, ενώ τα μνημεία βιομηχανικής κληρονομίας χαρακτηρίζουν το αστικό τοπίο.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα παραμένουν πόλη με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, πόλη με έντονα χρώματα, με γεύσεις και με αρώματα.

Μία πόλη με ταυτότητα.

 Website: https://keratsini-drapetsona.gr/index.php/el/

Kύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας πληροφοριακής υποδομής με οριζόντιο χαρακτήρα, η οποία αποτελεί εργαλείο τεκμηρίωσης, εντοπισμού και ανάδειξης προβλημάτων/αντιφάσεων, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για όλα τα θέματα που έχουν αναφορά στο γεωγραφικό χώρο. Στο πλαίσιο του έργου, αναπτύχθηκε  μια γεωγραφική βάση δεδομένων με πολεοδομικά δεδομένα (πολεοδομικές γραμμές, χρήσεις γης, διαγράμματα, διατάγματα), δεδομένα υποδομών (ηλεκτροφωτισμός, κάδοι, δίκτυα κ.λπ.), ακίνητη περιουσία του Δήμου. Το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτυακού Χάρτη, επιτρέποντας τη (διαβαθμισμένη όπου απαιτείται) θέαση και άντληση των πληροφοριών.

Στην παρούσα φάση, υποστηρίζει κυρίως την αποστολή της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία τη χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση και εξυπηρετεί πλέον την πλειοψηφία των αιτημάτων συναδέλφων μηχανικών και πολιτών μέσα από στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα.

Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανοικτής διακυβέρνησης, διαφάνειας και δημοκρατίας, αφού διαχέει ελεύθερα την πληροφορία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά με χρήση ανοικτού λογισμικού, εξαλείφοντας το κόστος κτήσης αδειών λογισμικού (μηδενικό κόστος), αλλά και μειώνοντας δραματικά τα κόστη ανάπτυξης και συντήρησης του.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • PostGIS
  • Quantum GIS (QGIS)
  • Geoserver
  • GeoWebCache
  • Geonetwork Opensource
  • GET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;