Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Αιτημάτων Αδειοδότησης Επιχειρήσεων – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η GET στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.», το οποίο ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΚΚΤ Σύμβουλοι Μηχανικοί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σχεδίασε και ανέπτυξε την κάθετη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Αιτημάτων Αδειοδότησης.

Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης διαδικτυακής εφαρμογής για τη διαχείριση των αιτημάτων αδειοδότησης που υποβάλλονται προς τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Π.Κ.Μ. Η χρήση της εφαρμογής αφενός διευκολύνει τις εσωτερικές διεργασίας της υπηρεσίας και αφετέρου παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους ενδιαφερόμενους. Η εφαρμογή επιτρέπει τη διαχείριση ολόκληρου του κύκλου ζωής των αιτημάτων αδειοδότησης, από την υποβολή τους μέχρι και την έγκρισή τους. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης εξειδικευμένων αναφορών, που ενισχύουν τη διαδικασία ανάλυσης, και με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων από τη Δ/νση.

Τα βασικά υποσυστήματα που απαρτίζουν την εφαρμογή είναι:

 • Μονάδα καθορισμού δικαιωμάτων πρόσβασης: Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται τους χρήστες του συστήματος. Οι επαγγελματίες μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων αδειοδότησης. Η πιστοποίηση των χρηστών γίνεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας
 • Μονάδα υποβολής αιτημάτων: Η συγκεκριμένη μονάδα απευθύνεται στους επαγγελματίες οι οποίοι υποβάλλουν αιτήματα αδειοδότησης για μεταποιητικές μονάδες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή απαιτεί διαδικασία αυθεντικοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι μετά την επιτυχή είσοδό τους στην εφαρμογή μπορούν να:
  • Υποβάλλουν αίτημα αδειοδότησης
  • Επισκοπούν στοιχεία που επιβλήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο και να τροποποιούν/συμπληρώνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις και παρατηρήσεις οι οποίες έχουν ενδεχομένως προκύψει από την αξιολόγηση της αίτησης από την υπηρεσία.
  • Ενημερώνονται για την πρόοδο και την πορεία της αίτησής τους
 • Μονάδα επισκόπησης αιτημάτων: Η μονάδα αυτή απευθύνεται στα στελέχη της Δ/νσης τα οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτημάτων. Η είσοδος στην εφαρμογή απαιτεί και πάλι χρήση μηχανισμού αυθεντικοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες της υπηρεσίας έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:
  • Συγκεντρωτικής επισκόπησης των αιτημάτων που υποβάλλονται.
  • Θεματικής αναζήτησης πληροφοριών εγγράφων/αποφάσεων/διοικητικών πράξεων και διαγραμμάτων
  • Οπτικοποίησης σε χαρτογραφικό υπόβαθρο των θέσεων των επιχειρήσεων. Δυνατότητα εφαρμογής φίλτρου. Δυνατότητα εμφάνισης των θέσεων με διαφορετικούς συμβολισμούς (θεματικός χάρτης) με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης ή την κατάσταση της αίτησης.
  • Τροποποίησης της πορείας κατάστασης των αιτημάτων (π.χ. υπό εξέταση, εκκρεμούν συμπληρωματικά στοιχεία, έγκριση, απόρριψη κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή, οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση τόσο στο σύστημα όσο και με email.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έγκρισης ενός αιτήματος, ο τελικός υπογράφων με χρήση της ψηφιακής του υπογραφής παράγει το υπογεγραμμένο αρχείο της άδειας, το οποίο αποστέλλεται σύμφωνα με τις διαδικασίες της υπηρεσίας, αλλά αναρτάται επίσης στο σύστημα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 • PostgreSQL
 • Geoserver
 • QGIS
 • GET SDI PORTAL

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας. Διοικητικά αποτελεί δευτεροβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωγραφικά καλύπτει το κεντρικό κομμάτι της Μακεδονίας, με εξαίρεση τη χερσόνησο του Αγίου Όρους που διέπεται από ειδικό καθεστώς. Η περιφέρεια διαιρείται σε επτά περιφερειακές ενότητες, οι οποίες ταυτίζονται γεωγραφικά με τους αντίστοιχους νομούς, μία εκ τω οποίων είναι και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Website: http://www.pkm.gov.gr/

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;