Εφαρμογή Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων – Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Δήμου Αγρινίου

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η GET στο πλαίσιο υλοποίησης του καινοτόμου έργου του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου Αγρινίου, ανέπτυξε το συγκεκριμένο υποσύστημα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου που αφορά στην παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων σε πραγματικό σχεδόν χρόνο.

Το συγκεκριμένο υποσύστημα αφορά στην προμήθεια / εγκατάσταση / λειτουργία ενός σταθερού συστήματος μέτρησης και τηλεμετάδοσης ποιοτικών παραμέτρων υδάτων για τις Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, της ποιότητας των υδάτων των λιμνών.

Το υποσύστημα αποτελείται από τα εξής δομικά στοιχεία:

 • Πολυαισθητήρες
 • Μονάδα με Φ/Β
 • Βάση στερέωσης
 • Μονάδα τηλεμετάδοσης μετρήσεων
 • Συστήματα αυτόματου καθαρισμού αισθητήρων
 • Εγκατάσταση
 • Υλικά εγκατάστασης

Αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την ανάλυση και την παρουσίαση των πληροφοριών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανάλυσης επιτρέπει την πολυχρονική παρακολούθηση και τον εντοπισμό τάσεων και προβλημάτων. Τα δεδομένα συλλέγονται στην πλατφόρμα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (έως μία ώρα) και στη συνέχεια ελέγχονται, αναλύονται και παρουσιάζονται μέσα από ένα σύγχρονο χαρτοκεντρικό διαδικτυακό περιβάλλον.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στον χειριστή του Κέντρου Διαχείρισης να έχει οπτική απεικόνιση τόσο των παραμέτρων των διαφόρων αισθητήρων των Σταθμών μέτρησης , όσο και των δεδομένων τους, είτε σε μορφή γραφικών, είτε σε μορφή πίνακα, αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη μεταφόρτωσης (download) των στοιχείων και χρήσης άλλου λογισμικού απεικόνισης.

Οι μετρούμενες παράμετροι είναι: pH, ORP, Αγωγιμότητα, TDS, TSS, Διαλυμένο Οξυγόνο, Χλωροφύλλη, Άλγη, Θερμοκρασία, Αλατότητα, Θολότητα.

Η πληροφορία παρέχεται ελεύθερα στους πολίτες και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με τη χρήση ανοικτών προτύπων, με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του Δήμου Αγρινίου εντάσσεται στην «Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Αγρινίου 2019-2024» και στις βασικές «Προτεραιότητες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020», και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου, για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας σε θέματα που αφορούν την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, με παράλληλη διάχυση της πληροφόρησης στο κοινό για την ενίσχυση της γνώσης και της συμμετοχής στην δημόσια ζωή και στην πολιτική διαδικασία.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 • PostgreSQL/PostGIS
 • Geoserver
 • GeoWebCache
 • Geonetwork Opensource
 • GET SDI PORTAL
 • WordPress
 • ADCON

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Αγρινίου

Το Αγρίνιο είναι πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί την έδρα του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2011 ως δήμος έχει πληθυσμό 94.181 κατοίκους, ως δημοτικό διαμέρισμα Αγρινίου έχει 59.329 και ως πόλη 46.899. Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Website: https://agrinio.gov.gr/

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;