Εφαρμογή Διαχείρισης Δεδομένων Καθαριότητας Δήμου Αγίας Παρασκευής

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η GET ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμα έργο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο οποίος όντας μακροχρόνιος πελάτης μας, έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη γεωπληροφοριακή υποδομή βασισμένη σε τεχνολογία ανοικτού κώδικα.

Η υποδομή φιλοξενεί πλήθος γεωχωρικών δεδομένων και εξυπηρετεί λειτουργίες του Δήμου σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση των εσωτερικών χρηστών (στελέχη του Δήμου), την αποδεδειγμένη εξοικονόμηση χρόνου κατά την τεκμηρίωση του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος, αλλά και των εξωτερικών χρηστών (π.χ. υπηρεσίες Δόμησης, μηχανικοί στους οποίους επιδεικνύεται η λειτουργία στις επί τόπου επισκέψεις, δημότες) ο Δήμος Αγίας Παρασκευής επενδύει συστηματικά στην επέκταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συστήματος.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, με δεδομένη την ωριμότητα του συστήματος και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους εσωτερικούς χρήστες του συστήματος, αναπτύχθηκε και η εφαρμογή Διαχείρισης Δεδομένων Καθαριότητας του Δήμου, η οποία βασίζεται σε Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).

Η κάθετη εφαρμογή Διαχείρισης Δεδομένων Καθαριότητας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της διαδικασίας αποκομιδής απορριμμάτων.

Η υλοποιημένη λύση περιλαμβάνει:

 • Την ανάπτυξη της γεωγραφικής υποδομής διαχείρισης πληροφοριών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού, προγραμματισμού, συλλογής, οργάνωσης και διαχείρισης δεδομένων.
 • Την ανάπτυξη εφαρμογής συλλογής δεδομένων πεδίου για φορητές συσκευές. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται για τη συλλογή νέων, αλλά και διόρθωση/επικαιροποίηση υφιστάμενων στοιχείων (που μετά από την ολοκλήρωση του έργου ήταν πλέον διαθέσιμα) και τα οποία αφορούν στις υποδομές καθαριότητας και διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου (π.χ. καταγραφή κάδων, συμπλήρωση αναφορών).
 • Την ανάπτυξη ενημερωτικής μονάδας πληροφοριών υπηρεσιών διαδικτύου για τη διάχυση της γεωπληροφορίας προς το κοινό, μέσω του οποίου βελτιώνεται η εξωστρέφεια του συστήματος και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους χρήστες, σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την καθαριότητα.
 • Τη δημιουργία υποβάθρου αναφοράς για τα δεδομένα της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Στόχος ήταν να αποτυπωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η υφιστάμενη κατάσταση και να δημιουργηθεί η υποδομή σε πληροφορίες που θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές αναφορές. Το υπόβαθρο αναφοράς αποτελεί τεκμηριωτικό υλικό για το οδικό δίκτυο και τα πάγια του Δήμου (όπως κάδοι, πινακίδες, κολώνες κ.ά.) Χρησιμοποιείται για την γεωκωδικοποίηση της θέσης των παγίων (π.χ. κάδοι, πινακίδες κλπ.), για την καταμέτρησή τους, για την ταξινόμησή τους σε κατηγορίες (π.χ. κάδος απορριμμάτων πλαστικός, κάδος απορριμμάτων πλαστικός μικρός, κάδος μπλε, κάδος χαρτιού κτλ.), για την αξιολόγηση της κατάστασής τους, για την επιμέτρηση των διαστάσεων των παγίων (π.χ. ύψος κάδου).
 • Την παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας διαχείρισης της υποδομής στα στελέχη του Δήμου για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του συστήματος μέσω της συνεχόμενης κατάρτισης των στελεχών του Δήμου.

 Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η αποτελεσματική αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου συνδυάζοντας επικαιροποιημένα χαρτογραφικά υπόβαθρα και επικαιροποιημένη επιχειρησιακή εικόνα για την ορθολογική χρήση των πόρων του Δήμου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 • PostgreSQL
 • PostGIS
 • Quantum GIS (QGIS)
 • Geoserver
 • GeoWebCache
 • Geonetwork Opensource
 • GET SDI Portal
 • WordPress
 • ODK

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Αγίας Παρασκευής

Website: https://www.agiaparaskevi.gr/portal/  

Η Αγία Παρασκευή είναι δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέα της Αθήνας, εκτεινόμενος στο ανατολικό άκρο του αθηναϊκού πεδίου έως τους ορεινούς όγκους του Υμηττού. Η έκταση της περιοχής υπολογίζεται σε 7,935 τ.χμ. (5,64 τ.χμ. κατοικημένη) και ο μόνιμος πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους 59.704 κατοίκους, με πυκνότητα 7.524 ατόμων ανά τ.χμ.

Απέχει 7,5 έως 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και διοικητικά “εντάσσεται” στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Επίσης εντάσσεται στο (άτυπο) “συγκρότημα” των Βορείων Προαστίων, του οποίου αποτελεί σύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο και ταυτόχρονα μια περιοχή που δεν έχει παύσει να γίνεται ολοένα πιο ελκυστική για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου τα τελευταία 35 χρόνια.

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;