Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών για την Καταγραφή της Περιουσιακής Κατάστασης του Δήμου Ρεθύμνης

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι άλλος ένας Δήμος που έδειξε εμπιστοσύνη στη GET για την Ανάπτυξη της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου επιλέγοντας τη λύση GET_ICT,  την οποία παρέχει η GET στο πλαίσιο του portfolio που έχει αναπτύξει για την Έξυπνη Πόλη, με στόχο την παροχή ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού εργαλείου τόσο στους εργαζόμενους στο Δήμο όσο και στους επαγγελματίες, αλλά και στους πολίτες.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρεθύμνης διέθετε ήδη ένα σημαντικό όγκο χωρικών δεδομένων, τα οποία έχει παράξει στο παρελθόν με δικούς της πόρους. Τα δεδομένα αυτά συνδέονται άμεσα, αλλά και έμμεσα, με την σημερινή κατάσταση της Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου και αποτελούν εργαλείο για ένα πλήθος χρηστών. Κύριο ζητούμενο ήταν να μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων λογισμικών και κατάρτισης πάνω σε αυτά και για το σκοπό αυτό θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία μιας Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών.

Η Διεύθυνση εστίασε στην οργάνωση κατά προτεραιότητα των υφιστάμενων γεωχωρικών πληροφοριών, την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών διαδικτύου για τη διάχυση της γεωπληροφορίας, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη του Δήμου, προκειμένου να βελτιωθούν οι εσωτερικές ροές διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η GET ανέπτυξε ένα σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα με αντικείμενο την καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης σε GIS του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά και για τη διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης ψηφιακής χωρικής πληροφορίας.  Το σύστημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικά ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς το κόστος κτήσης και αναβάθμισης αδειών λογισμικού είναι μηδενικό.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση αναφορικά με τη περιουσιακή κατάσταση, τη χωρική οργάνωση, τις υποδομές, το περιβάλλον. Η υποδομή περιλαμβάνει πάνω από 990 τεκμήρια τα οποία εμπίπτουν σε πλήθος θεματικών κατηγοριών, παρέχοντας πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα και πρότυπα αρχεία μελετών. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία λειτουργεί ως η κύρια διεπαφή των χρηστών με την υποδομή, ενώ οι δυνατότητες θεματικής και λειτουργικής κλιμάκωσης του συστήματος είναι δυνητικά απεριόριστες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • PostGIS
  • Quantum GIS (QGIS)
  • Geoserver
  • GeoWebCache
  • Geonetwork Opensource
  • GET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Ρεθύμνης

Website: https://www.rethymno.gr/

Το Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Ρεθύμνης (κάτοικοι 32.468 2011). Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά του Κόλπου του Αλμυρού (σε υψόμετρο μέσο 10). Πρόκειται για το τρίτο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Είναι το διοικητικό εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο του νομού Ρεθύμνης.

 

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;