Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών και Πύλης Ανοικτών Δεδομένων για την Περιφέρεια Αττικής

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η GET συμμετείχε, ως υπεργολάβος της εταιρείας NAMA Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ, στην υλοποίηση του έργου με αντικείμενο «Υπηρεσίες Συλλογής και αποτύπωσης Γεωαναφερόμενων στοιχείων της αστικής επίπλωσης – περιουσίας, του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής».

Το έργο αφορούσε στη συλλογή γεωαναφερόμενων στοιχείων της αστικής επίπλωσης – περιουσίας, του οδικού δικτύου της περιφέρειας Αττικής, η οποία βρίσκεται εντός του εύρους των ορίων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την δημιουργία κοινής επιχειρησιακής εικόνας, που εξυπηρετεί εσωτερικά τον φορέα αλλά και λοιπούς Δημόσιους φορείς, επαγγελματίες και το κοινό στο πλαίσιο των νόμων 3882/10 και 4305/14 σχετικά με τη διαχείριση και τη διάχυση της πληροφορίας. Τα δεδομένα που καταγράφηκαν, εντάχθηκαν στην Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών και την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων, τις οποίες υλοποίησε η GET και οι οποίες βασίζονται σε ελεύθερο λογισμικό (λογισμικό ανοικτού κώδικα) και διαχέονται μέσω ανοικτών προτύπων. Τα δεδομένα αυτά αφορούν σε όλες τις υπερκατασκευές – επίπλωση των οδών, όπως π.χ. κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, πινακίδες, φωτεινοί σηματοδότες, διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών, ράμπες διαβάσεων πεζών, κάδοι απορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, παγκάκια, στάσεις ΜΜΜ κλπ. Αναλυτικότερα η GET στο εν λόγω έργο ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία τις εξής εργασίες:

  • Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών / Υ.Γε.Π.
  • Έλεγχος Συμμόρφωσης των δεδομένων με την Οδηγία INSPIRE
  • Εισαγωγή δεδομένων στην βάση δεδομένων και ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών
  • Παραγωγή Μεταδεδομένων
  • Διασύνδεση και μετάπτωση στην υφιστάμενη Υ.Γε.Π. Και Πύλη Ανοικτών Δεδομένων /ΠΑΔ
  • Εκπαίδευση προσωπικού

Το εν λόγω έργο αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ψηφιακή ωρίμανση της Περιφέρειας σε επίπεδο διάθεσης και διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων, που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την διαχείριση στοιχείων του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και την παρακολούθησή τους, μέσα από την Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την υλοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να επιτευχθεί η μαζική συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και η αποτελεσματική οργάνωσή, οπτικοποίηση και διάχυσή τους.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • PostGIS
  • QGIS
  • Geoserver
  • CKAN
  • Geonetwork Opensource
  • GET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Περιφέρεια Αττικής

Website: http://www.patt.gov.gr/site/

Η Περιφέρεια Αττικής ως ένας από τους κύριους οικονομικούς και πολιτιστικούς κόμβους της Ελλάδας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διοίκηση και την ανάπτυξη της χώρας. Οι διοικητικές ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Αττικής είναι ποικίλες και κρίσιμες για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτές περιλαμβάνουν τον αστικό σχεδιασμό, την υποδομή μεταφορών, την περιβαλλοντική διαχείριση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες ευημερίας. 

Η Περιφερειακής Αρχής Αττικής λειτουργεί ως κεντρικός διοικητικός φορέας που συντονίζει αυτές τις προσπάθειες και εφαρμόζει ευρύτερες περιφερειακές πολιτικές, καθώς τα τελευταία χρόνια, η Αττική αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις στην υποδομή και συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών οργάνων, τοπικών αρχών και κοινοτήτων.

 

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;