Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών GIS Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι άλλος ένας Δήμος που έδειξε εμπιστοσύνη στη GET για την Ανάπτυξη της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου επιλέγοντας τη λύση GET_ICT,  την οποία παρέχει η GET στο πλαίσιο του portfolio που έχει αναπτύξει για την Έξυπνη Πόλη, με στόχο την παροχή ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού εργαλείου τόσο στους εργαζόμενους στο Δήμο όσο και στους επαγγελματίες, αλλά και στους πολίτες.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εστίασε στην οργάνωση κατά προτεραιότητα των υφιστάμενων γεωχωρικών πληροφοριών, την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών διαδικτύου για τη διάχυση της γεωπληροφορίας προς το κοινό (πολίτες, επαγγελματίες μηχανικοί), αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη του Δήμου, προκειμένου να βελτιωθούν οι εσωτερικές ροές διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων.

Η καθημερινότητα και η επαφή με τους δημότες και τους φορείς κατέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων και ενιαίων εργαλείων και μεθόδων πρόσβασης στην πληροφορία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, επένδυσε στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται:

 • ο εμπλουτισμός των ψηφιακών συστημάτων με νέο περιεχόμενο
 • η ανάπτυξη νέων εφαρμογών
 • ανάπτυξη δομών αλληλεπίδρασης με τους χρήστες
 • η παροχή εξειδικευμένου/δομημένου περιεχομένου
 • η παροχή υποστήριξης στις υπηρεσίες προκειμένου να ανταπεξέλθει στα αιτήματα των χρηστών για διορθωτικές/συμπληρωματικές παρεμβάσεις
 • η διεύρυνση της βάσης των εσωτερικών χρηστών των συστημάτων
 • η κοινοχρησία δεδομένων στο εσωτερικό των υπηρεσιών του Δήμου και η δημιουργία κοινής επιχειρησιακής εικόνας

Στο πλαίσιο αυτό, η GET ανέπτυξε ένα σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα (GIS) με αντικείμενο τη διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης ψηφιακής χωρικής πληροφορίας. Το σύστημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικά ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς το κόστος κτήσης και αναβάθμισης αδειών λογισμικού είναι μηδενικό.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση αναφορικά με τη χωρική οργάνωση, τις υποδομές, το περιβάλλον. Η υποδομή περιλαμβάνει πάνω από 250 τεκμήρια τα οποία εμπίπτουν σε πλήθος θεματικών κατηγοριών, παρέχοντας πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα και πρότυπα αρχεία μελετών. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία λειτουργεί ως η κύρια διεπαφή των χρηστών με την υποδομή, ενώ οι δυνατότητες θεματικής και λειτουργικής κλιμάκωσης του συστήματος είναι δυνητικά απεριόριστες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 • PostgreSQL
 • PostGIS
 • Quantum GIS (QGIS)
 • Geoserver
 • GeoWebCache
 • Geonetwork Opensource
 • GET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Website: https://www.syros-ermoupolis.gr/

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι δήμος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Γυάρο καθώς και τις γειτονικές τους νησίδες. Δημιουργήθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ερμουπόλεως, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας . Η έκταση του νέου Δήμου είναι 101.9 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 20.791 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Ερμούπολη και ιστορική έδρα η Άνω Σύρος.

 

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;